Tot ce trebuie să știi despre chirii în Praga

Primul lucru pe care îl face orice român care se stabilește în străinătate este să ia legătura cu românii care locuiesc deja în orașul respectiv - și cum să faci asta dacă nu pe facebook. Ca în majoritatea orașelor (mari) din lume, și în Praga există un grup al românilor, de fapt mai multe însă cel mai important e ăsta: Români în Praga. Mai sunt și alte grupuri - români în Brno, români din Cehia, etc. În grupurile astea se găsesc foarte multe informații așa că sfatul meu e să le răsfoiți puțin. 

Foto: travelandleisure.com

CHIRIILE

Cel mai important lucru atunci când te muți înntr-un oraș nou este să-ți găsești o chirie. Dacă cauți ceva singur, un apartament, un studio, o garsiernieră, cel mai popular site este bezrealitky - în traducere, fără agenții imobiliare. Din păcate site-ul este doar în cehă. Cel mai bine e să-l traduci (ca să-ți poți face o idee):


La opțiuni aveți 1+1, 1+kk, 2+1, 2+kk. Ce înseamnă asta? În Cehia, când vine vorba despre apartamente, ei folosesc prima cifră pentur numărul camerelor iar a doua, este bucătăria. În caz că este un 1+1 înseamnă că e o cameră + bucătărie (2+1 = două camere + bucătărie). misterul +kk înseamnă kuchyňský kout adică bucătărie este inclusă într-una din camere. Dacă e 1+kk înseamnă că au o cameră cu bucătărie inclusă, un studio. 2+kk însemană po cameră (un dormitor) + încă o încăpere care este de fapt un living + bucătăria. 

Costurile diferă în funcție de zonă în primul rând și de condiția apartamentului. Praga se împarte în 22 de districte (un fel de sectoare de la noi din București). Cu cât nr. districtului este mai mare, cu atât distanța față de centru este mare mare. De ex., centrul orașului este în Praga 1 (zona Old Town Square), Praga 2 este în proximitatea centrului și tot așa. 

Nu știu cât e normal pentru o chirie cu două camere și o bucătărie pentru că prețurile au crescut foarte mult în ultima perioadă. De ex., puteți plăti până la 12-13 de mii coroane doar pentru o camera în Praga 1 sau 2. Pentru un apartament 2+1, chiria ar putea fi între 18 și 22, 23 de mii de coroane. 

Un alt site unde poți căuta chirii, este sreality.cz. Site-ul are și varintă în engleză dar prea puține anunțuri oferă și descrierea în engleză și atunci tot mai bine e să lași pe cehă și să traduci cu Google. 


Problema (sau nu neaparat o problemă) o reprezintă comisionul pentru agentul imobiliar - de obicei banii pe o lună de chirie. Pe lângă asta, trebuie să achiți și un depozit (care poate fi o lună sau două - rareori 3 luni) + chiria pe o lună. Da, cam o căruță de bani: comision către agenție + depozit + chiria pe prima lună. Partea sau părțile bune pe care sreality le oferă față de bezrealitky sunt apartamele mult mai bune în materie de locații și condiții. 

Trebuie să ții cont și de faptul că apartamentul poate fi nemobilat așa că va trebui să-ți cumperi și mobilă. Mi se pare puțin aiurea dar asta e situația. În Praga sunt foarte mulți străini și vă dați seama că nu vin oamenii cu patul sau dulapul în spate din Grecia, Portugalia, India sau mai știu eu de unde vin. Sunt și destule moiblate, însă mobila e de obicei veche sau în cele mai fericite cazuri, e nouă. Foarte multe clădiri sunt vechi mai ales cele din Praga 1, 2, 3 și chiar Praga 4. 

Al treilea site unde puteți căuta chirii, este expats.cz - aici găsiți cam ce găsiți pe bezreality și srealitky (adică aceleași anunțuri). 

În afară ce cele trei site-uri pe care le-am menționat mai sunt câteva, dar nesemnificative. Și bine înțeles în afară de site-uri, puteți căuta și pe grupurile de facebook: Flats for rent in Prague - Prague Accomodation: Flats for rent 

Dacă cauți o cameră într-un shared flat, șansele sunt mult mai mari să găsești ceva bun și la un preț decent. Pentru asta cel mai bine e să cauți pe grupurile de facebook: Flatshare Prague, Flatshare in Prague (via myflatshare.com), etc. Căutați pe google flats in Prague și o să găsiți mai multe grupuri. 

Despre grupurile de facebook, să fiți atenți la scamuri/înșelătorii. De obicei sunt apartamente luxoase sau care arată foarte bine dar sunt foarte ieftine. Cel mai simplu și ușor lucru pe care-l puteți face e să căutați pe Google după pozele postate pe grupul respectiv. O să vă apară similar photos și o să vedeți că sunt de la hotelul cutare din Thailanda. 

În afară de site-urile și grupurile de facebook de care am scris, mai e și Air bnb dar nu e prea popular în Praga și de obicei se închiriază pe perioade scurte de timp. Nu știu dacă sunt de evitat, dar dacă întenționezi să stai mult pe aici, cel mai bine e să cauți pe site-urile menționate și facebook.