Fascinanta Românie

Cum naiba să coste mai mult drumu' decât pensia? 3 lei este pensia pe care o bătrână de 82 de ani o primeşte. Numai în România se putea. Cum poate responsabilul de pensii din primăria în cauză să scrie pe cupon 3 lei? Batjocură.

Ştirea integrală:

CUTREMURATOR – 3 LEI PENSIE – O batrana din Rozavlea primeste la pensie 6 monede de 50 de bani (!), de 10 000 de ori mai putin decat un fost director la stat

3 lei, atat este pensia pe care statul roman i-o acorda unei maramuresence din localitatea Rozavlea. Este, probabil, cea mai mica pensie din Maramures daca nu din tara. N-ar fi exclus ca din buget sa se cheltuie mai mult de atat pentru ca banii sa ajunga la batrana de 82 de ani. Suma este absolut derizorie. Daca mai adaugam ca acelasi stat ofera, cu larghete, o pensie de 30.000 de lei lui Florea Geica, fostul director al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, nu putem concluziona decat ca taranca Ioana Rosca din Rozavlea a ajuns sa fie umilita, calcata in picioare de autoritati, dupa 70 de ani in agricultura. Tragic e ca soarta ei nu e singulara - in aceeasi comuna mai sunt cel putin 2 persoane cu pensii sub 10 lei, iar in localitatile invecinate si in tara poate cateva mii. Comentariile sunt de prisos. Imaginile cu batrana din Maramures care tine in mana cuponul de pensie de 3 lei si cele sase monede de 50 de bani pe care i le da statul ca sa traiasca intr-o luna sunt mai socante decat aproape orice gest de cruzime.
Ioana Rosca are 82 de ani si, daca nu ar primi ajutor din partea primariei si fiicei, ar fi condamnata la o moarte sigura, pentru ca nimeni nu ar putea sa traiasca din cei 3 lei pe care statul ii ofera batranei ca pensie de urmas. Este un cinism fara margini, tinand cont ca primeste de 10.000 de ori mai putin decat un fost director la stat, dintr-o institutie subordonata Ministerului Transporturilor.

Maramureseanca a ramas vaduva in urma cu 6 ani, iar peste 3 ani de la moartea sotului, dupa ce statul a reusit sa ii intocmeasca dosarul de pensie pentru anii de munca fortata prestati de acesta pe santiere in perioada comunista, a primit... 30.000 de lei vechi, adica 3 RON in banii actuali. Cuponul de pensie al batranei sta marturie, pentru ca pe acesta scrie, negru pe alb, cifra “3”.

Luna de luna, batrana primeste 6 monede de cate 50 de bani si spune ca... se bucura de ei. ”Trei lei, trei lei is! S-aceia mi-s buni pentru mine. (...) Cand vad ca vine pensia, ai de mine, cu drag o ieu, ase cum ii!”, spune batrana printre lacrimi.

Ioana Rosca sta cu fiica ei, vaduva si ea de 15 ani, si cu nepoata, iar femeile trebuie sa se descurce cum pot. Vasile Marza, primarul comunei Rozavlea a facut cat s-a putut legal, adica le-a un ajutor lunar de 60 de lei, dar a recunoscut ca aceasta suma e insuficienta pentru un trai decent. In cazul fostului director al Autoritatii Aeronautice Civile Romane si al multor altor directori si directorasi din structurile administratiei publice centrale, acelasi stat poate acorda fara probleme pensii de 10 000 de ori mai mari! Pare incredibil, dar se intampla. In Romania...

(Video aici )