Bine vs. Rău

Răul există doar pentru că există și binele și nu ar fi putut exista fără acesta. Răul s-a născut pentru că nu toate faptele pot fi considerate bune. Cum ar fi fost dacă toate acțiunile noastre ar fi considerate bune, chiar dacă au fost rele?

Este la fel de ușor sau de greu să faci rău cât și bine, adică în aceiași măsură. Dar de ce fac oamenii rău în loc să facă bine? Să fie responsabilă personalitatea, familia din care provin, anturajul, sau toate la un loc? Nu știu câti ar alege să facă un rău când pot face un bine. Sunt destui cei care preferă răul în detrimentul binelui. Eu cred într-un fel de teorie a boomerangului. Mai bine zis, sau mai pe românește, faci rău - primești rău, faci bine - primești bine. Partea proastă, în cazul răului, e că atunci când primești, primești cu dobândă. Îmi imaginez răul și binele ca o sumă de bani pe care trebuie să o depui într-o bancă și pe care o primești înapoi, vrei nu vrei, și nu oricând vrei tu, ci oricând vrea banca, și tu nu ai decât să accepți condițiile impuse. Cu cât răul sau binele făcut e mai mare, cu atât și dobânda este mai mare.

Dacă crezi că ai scăpat după ce ai făcut rău pană acum și nu ți s-a întâmplat nimic, părerea mea e că faci o mare greșeală. Cum am mai spus, banca nu-ți returnează banii atunci când vrei tu, ci când vrea ea, iar cu cât timpul este mai îndelungat, cu atât dobânda este mai mare, așa că nu te bucura nici măcar atunci când crezi că nimic rău nu ți se poate întâmpla. Și încă o parte proastă e că unii oameni nici măcar nu realizează că au făcut un răul abia după ce își primesc răsplata. Alții chiar se bucură când fac rău. Un exemplu simplu: jefuirea unei bănci, că tot am avut parte de așa ceva cu ceva timp în urmă. Te bucuri, dar supărarea e incomparabil mai mare.

Bine și rău face orice persoană și n-are cum să existe cineva care să facă doar bine sau doar rău. Ceea ce diferențiază aceste persoane stă în gradul de intesnificare a răului sau binelui făcut.

Exemplu în cazul răului: Jignești pe cineva, o să fi și tu jignit și poate o să fi jignit mult mai tare decât ai jignit tu.
Exemplu în cazul binelui: Oferi un zâmbet, primești un zâmbet sau chiar mai mult.

Există o categorie de oameni care încearcă să facă bine, dar de fapt fac rău și chiar nu pot schimba nimic în acest sens, oricât de mult și-ar da silința. De exemplu un simplu zâmbet poate fi răsplătit cu ceva te poate face să te simți prost sau chiar cu o jignire.

Exemple pe care le-am dat sunt minore, dar sunt foarte sigur că se aplică și alte condiții cu un grad mult mai intensificat.

Ceea ce am scris mai sus nu trebuie înțeles ca și niște reguli stricte, ci e doar concepția mea despre rău și bine.