Cum instalezi Windows de pe USB!

De obicei stick-ul bootabil se folosește pentru netbook-uri care nu sunt dotate cu CD/DVD-ROM, dar metoda se poate aplica și pentru celelalte tipuri de calculatoare. 


De ce ai nevoie pentru a instala Windows-ul de pe un stick pe un calculator:


- Stick de 2 sau 4 GB (recomand de 4 dacă vrei să instalezi vista sau seven).
- Un CD/DVD cu sistemul de operare pe care vrei sa-l instalezi sau imagine pe care o montezi pe driverul virtual cu Ultra ISO/Daemon Tools/etc. (eu am folosit a doua variantă).
- WinToFlash - un progrămel care te ajută să faci un stick bootabil (îl găsești la adresa asta: http://wintoflash.com


Pașii care trebuie urmăriți sunt următorii:
1. Introduci/montezi imaginea cu CD/DVD Windows
2. Introduci stick-ul (dacă nu e formatat, formatează-l dar nu e obligatoriu pentru că WinToFlash verifică dacă e sau nu formatat și dacă e nevoie, îl formatează el)
3. Deschizi WinToFast și dai click pe Windows Setup transfer Wizard (poza 1)
4. Dai click pe Next (poza 2)
5.1. La Windows file path selectezi CD/DVD-ROM sau driverul virtual pe care ai montat imaginea
5.2. La USB drive selectezi stick-ul (poza 3)
6. Click pe Accepted the terms of the license agreement si apoi Continue (poza 4)
7. Incepe transferul către USB dupa care dai Next si Exit!
OK, acum ai stick-ul bootabil. 


În continuare, introduci stick-ul bootabil în netbook, după care aprinzi netbook-ul. Fii sigur ca prima opțiune de bootare e USB drive (în cazul meu a scris USB HDD si USB FDD). Dacă USB drive nu e prima opțiune, întră în BIOS și fă schimbările necesare. Dai restart iar de aici procesul de instalare e cel normal. 


Eu am instalat Windows Vista Home Premium pe un netbook eM350 care inițial avea instalat un Linux Linpus Lite. Singurele probleme pe care le-am întâmpinat au fost minore si anume când am ajuns la partea când trebuia să formatez hard-disk-ul îmi zicea că Windows Vista nu se poate instala decât pe NTFS, așa că am dat delete și am formatat NTFS. O altă problemă au fost driverele. Pe site am găsit drivere doar pentru XP si Seven. Am instalat driverele pentru Seven și funcționează fără nicio problemă.