Nu pot accesa anumite site-uri!

Mi-am adus aminte de o problemă a unui prieten care mi-a dat câteva zile bune de gândit și multe bătăi de cap, și m-am gândit că poate v-ar prinde bine și vouă să știți care e soluția. Dacă nu poți accesa anumite site-uri, problema e compatibilitatea plăcii de rețea cu anumite sisteme de operare. Eu trebuia să instalez Windows Vista (Basic), pentru că licența era pentru Vista Basic, așa că am trecut la fapte. Totul bine până când am deschis Explorerul... și surpriză. Nu puteam accesa site-uri precum: facebook, hi5, softpedia forum, ejobs, myjob, sau site-uri ale unor bănci - în principiu, site-uri care necesită autentificare/logare. Destul de dubioasă treaba și cicălitoare. Am întrebat în stânga și în dreapta, am căutat pe net, pe forumuri, dar degeaba. Nimeni nimic. Am găsit ceva similar, dar soluțiile nu se potriveau și nu aveau niciun efect pentru problema mea. Să mai zic că providerul de internet e rds și că, conexiunea la net e prin modem, deci IP dinamic. 

După prima instalare, mă gândeam că poate e sistemul de vină, așa că am instalat Vista de pe alt DVD - aceiași problemă. Am încercat mai multe metode, dar nu i-am dat de cap. Am instalat XP și mergea perfect - puteam accesa toate site-urile... Aveam așa - pe Vista accesul mi-era restricționat pentru anumite site-uri, pe XP nu aveam niciun fel de restricții. Care putea fi problema? Era evident că problema era din cauza Vista/placa de rețea. Am instalat și Windows 7, dar laptopul respectiv nu avea drivere pentru w7... (aveam probleme mari cu sunetul). În fine, am reinstalat Vista și am încercat la mine, același provider, același sistem de conectare la net - DSL. Surpiză, la mine puteam accesa toate site-urile.

Aveam așa:
- pe XP mergea perfect, puteam deschide toate site-urile, și la mine acasă și la el acasă
- pe Vista puteam intra doar pe anumite site-uri la el acasă, la mine nu aveam niciun fel de problemă.
- pe Windows 7 puteam intra pe orice site, dar avea mari probleme din cauza driverelor

Ce putea să aibă? Era ca într-un film horror :)) Partea proastă era că nu mă puteam gândi la altceva vreo câteva zile decât la problema asta. Era ca un nod în gât. 

Până la urmă, salvarea a venit de la un router... După ce am pus routerul la prietenul cu problema în cauză, puteam accesa toate site-urile. Problema a fost cauzată de PPoE - când aduceam laptopul la mine, îmi apărea PPoE, la el nu. Cum pe DSL, IP-ul se schimbă la fiecare reconectare. După ce am configurat routerul și i-am pus IP-uri statice - problem solved...

Totuși nici acum nu-mi dau seama de ce la mine mergea și la el nu?