Un bebeluş de 2 luni are nevoie disperată de ajutor„În fiecare dimineaţă când ne trezim şi vedem că Albert trăieşte, îi mulţumim lui Dumnezeu că putem să mai petrecem o zi cu el”. Aşa începe povestea sfâşietoare a unei tinere familii din Aţel, al cărei copil de numai două luni, duce o luptă disperată pentru a trăi. Micuţul a fost diagnosticat la naştere cu atrezie de esofag şi este hrănit artificial de părinţi cu seringa. Cazul social de la Aţel este cutremurător şi te mişcă de cum ai păşit în casa familiei Marcu din localitate. O locuinţă micuţă, dar extrem de curată, în care doi părinţi sunt în stare să facă orice pentru a-şi salva unicul copil. Îţi dai seama de acest lucru de cum intri în camera unde mama hrăneşte cu seringe o minunăţie de copil.

Albert s-a născut în urmă cu două luni, însă diagnosticul la naştere a fost unul extrem de dur: atregie de esofag. Părinţii au încercat toate soluţiile posibile pentru salvarea copilului care a şi fost operat în ţară, însă intervenţia nu a dat roadele aşteptate. În acest condiţii, singura şansă a micuţului este o intervenţie chirurgicală în Germania, însă aceasta costă 25.000 de euro, o sumă imposibil de adunat de către familie. „Am născut la Mediaş, copilul a fost imediat transferat la Sibiu, iar eu am fost de asemenea transferată la Sibiu. După aceea ne-au transferat la spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde i s-a făcut operaţia la copilaş, i-au făcut gastrostomă. Partea superioară a esofagului i-a fost scoasă la gât, pe unde elimină saliva. Prin stomăcel se hrăneşte artificial cu seringa.  Noi îl hrănim cu seringa, însă este foarte, foarte periculos pentru că în orice moment se poate isca o infecţie. În fiecare zi mi-e frică şi mă rog lui Dumnezeu să-l păzească de tot ce se poate întâmpla”, spune mama copilului. Bebeluşul a fost diagnosticat la naştere cu diagnosticul principal de atrezie esofag, cu fistule între trahee şi pungă esofagiană inferioară şi 9 diagnostice secundare. În prezent, micuţul se află la domiciliu şi este hrănit artificial cu seringa de părinţi.

Operaţia, care reprezintă unica şansă de salvare pentrucopil, poate fi efectuată doar în Germania, costul acesteia fiind de 25.000 de euro. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, mama copilului este singurul întreţinător al familiei, având un venit lunar de 570 de lei. „Suma este mult prea mare pentru nişte oameni simplu cum suntem noi. Dacă era o sumă mai mică, nu era problemă, dar este foarte mare pentru noi. Este primul nostru copilaş şi nu vrem să îl pierdem. Nu avem nimic pe lumea asta şi vrem să îl facem bine pe copil. În Aţel nu am fost la nimeni să cer ajutor, mi-a fost ruşine, dar până la urmă cu ruşinea îmi moare copilul în braţe”, ne-a spus printre lacrimi, tatăl lui Albert. Operaţia este extrem de urgentă, întrucât bebeluşul nu poate fi hrănit artificial mult timp, din cauza riscului major al unei infecţii. „Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi să putem opera băieţelul, această operaţie fiind singura şansă de supravieţuire”, este apelul membrilor familiei. Contul destinat donaţiilor este RO52RNCB0231124421220001 BCR Mediaş, beneficiar Marcu Albert Remus. Informaţii suplimentare despre acest caz pot fi obţinute chiar de la familia micuţului la telefonul 0269. 515.779-familia Marcu-Aţel.

Atrezia de esofag este o anomalie congenitală caracterizată prin dezvoltarea incompletă a esofagului. Modificările anatomice din atrezia esofagiană sunt expresia unei afectări timpurii a organogenezei. Unul din 2.500-3.000 de nou născuţi suferă de atrezie de esofag. Atrezia esofagiană cu fistula traheo-esofagiană este forma anatomo- patologică cea mai frecvent cunoscută, aproximativ 86-88% din totalul atreziilor de esofag.