Campionatul Minorităților din Cehia la fotbal

Ieri a avut loc pe stadionul Duklăi Praga, Juliska, campionatul minorităților din Cehia. Este un turneu organizat de Senatul Republicii Cehe și Armată - sau ceva pe acolo. Eu am fost invitat de un coleg de muncă. Mi-a zis că e un turneu în Praga, că e cel mai tare turneu din Cehia, că se adună toți minoritarii... Din păcate România nu a participat la nicio ediție până acum. Am vrut să fac de-o echipă dar n-am avut cu cine. La câți români sunt în Cehia, n-am reușit să adun 10 oameni. Pana mea! Poate la anul. 

Au fost 26 de echipe inițial, una s-a retras, au mai rămas 25. Eu am fost „naționalizat” de senegalezi și am jucat pentru ei. Printre echipele participante s-a aflat și Moldova care este o prezență obișnuintă la acest turneu din câte se pare. 

Din păcat nu am reușit să trecem de faza grupelor. Am fost repartizați în Grupa D, grupă din care mai făceau parte: Sudan, Siria, Iordania, Cecenia și Palestina. Meciul 1: Iordania 3-1 Senegal
Nici n-a început bine meciul și era 1-0 pentru ei. Primul șut pe poartă primul gol! În primele 3 meciuri am jucat cu un portar improvizat pentru că „titularul de drept” dormea la ora aia cel mai probabil (la propriu) :)). Al doilea șut, al doilea gol. Mă gândeam că ne umilesc ăia :))) Am avut o tresărire de orgoliu înainte de pauză. Nu mai țin minte ce am făcut dar am ajuns în fața portarului și am tras cât am putut. Noroc că nu zbura nimic pe sus că altfel făceam victime :))). În fine, până la pauză nu s-a mai marcat. Am intrat la cabine cu 2-0 pentru ei. Am început tare a doua repriză și am marcat. Am făcut un un-doi cu un coechipier și a trimis ăsta un șut obosit care pănă la urmă a intrat in poartă. Era 2-1. I-am presat. Toată echipa mea era în atac, pănă și portarul a vrut să dea gol. Era normal să ne prindă pe contraatac și cu puțin timp înainte de finalul partidei, am primit golul 3. 

Meciul 2: Senegal 3-1 Siria
Alt meci, același început de partidă. Tras la indigo frate! Două meciuri, ambele începute cu handicap. Sirienii au fost mai slabi. I-am luat tare și am egalat la faza imediat următoare, evident tot din pasa mea :)). Am atacant în valuri și după o cascadă de driblinguri am trimis cu stângul în stânga portarului. Conduceam cu 2-1. 

Alte echipe s-ar fi antrenat de câteva luni... Din ce am înțeles unii jucau și prin Divizia B din Cehia și alte divizii inferioare. Noi, sau măcar băieții din echipă abia atunci am jucat pentru prima dată împreună. În fine. Din ce am vazut, una dintre cele două echipe ale Nigeriei mi s-a părut cea mai bună. N-am stat până la final și nu știu cine a câștigat, dar cred ca ei terminat pe primul loc, sau cel puțin au jucat finala. 

Meciul 3: Sudan 3-0 Senegal
Nu îmi mai aduc aminte de nicio fază din meciul ăsta. Știu că aveau tricouri albe. 

Meciul 4: Cecenia 3-4 Senegal
Cel mai nebun meci pe care l-am jucat la turneul ăsta. Am deschis scorul repede. Am driblat vreo doi oameni de la ei, am trimis unui coechipier care a tras printre picoarele portarului. Ne-au văzut cu toate punctele deja și asta ne-a costat. Au avut ăia o tresărire de orgoliu și după ce ne-au egalat, ne-au dat-o și pe aia de grație. Aveau 2-1! Știam ca dacă pierdem meciul ăsta nu mai aveam nicio șansă de calificare. Am alergat cât în toate meciurile de până atunci. Am reușit să marchez și s-a făcut 2-2. A greșit unu de la ei o degajare, mingea a ajuns la mine, mi-am potrivit pașii, am tras și mingea s-a oprit în poartă. Din momentul ălă, am fost tot pe ei. I-am sufocat, ce să mai... Am ieșit iar la rampă și am făcut dubla.  Eram în avantaj, 3-2. Am lăsat-o puțin mai moale și ne-au egalat, 3-3. Mai erau doua minute și atacam cu toată echipă. A fost meciul meu, trebuia să-l câștigăm, mi-au cam ieșit toate. Din fericire pentru mine și echipă, am primit o pasă din partea stângă și am rămas singur cu poartarul. Am făcut 4-3 pentru noi - primul și singurul hat-trick al meu și al Senegalului la acest turneu. Arbitrul se pregătea să fluiere finalul dar la un șut al unui cecen, mingea a fost deviată în corner și meciul a continuat cu această ultimă fază... A trimis un cecen cu capul și a deviat portarul în corner. S-a executat și cornerul ăsta, dar un coechipier a trimis mingea peste mări și tări :)))) 
Meciul 5: Palestina 2-0 Senegal

Meciul calificării: câștigătoarea dintre Palestina și Senegal trecea de grupe. Meciul a fost destul de strâns. În prima repriză nu s-a întâmplat nimic deosebit. Am intrat cu 0-0 la pauză. Și noi eram oboșiți dar și palestinienii. Am jucat mai bine decât ei, dar cei care au deschis scorul au fost ei. Ne-am prăbușit pur și simplu după ce am primit gol. Au mai ratat ei câteva mari ocazii dar nu au reușit să înscrie. În schimb am revenit în joc și am avut câteva ocazii bune de a marca, dar portarul lor a respins tot. În final, ne-am aruncat cu toții în atac. Ne-au prins pe contră și ne-au mai dat un gol... The end! Grupa A
Nigeria
Namibia
Togo
Franța
Yemen
Tunisia
Rusia

Grupa B
Moldova
Liban
China
Armenia
America Latină
Macedonia

Grupa C
Vietnam
Slovacia
Bulgaria
Polonia
Televiziunea Publică
Ucraina

Grupa D
Sudan
Siria
Iordania
Senegal
Cecenia
Palestina 

Maine la 17:30 (ora Cehiei) se va difuza un reportaj despre această competiție la televiziunea publică din Cehia, Ceska Televize. O să mă uit și revin cu informații. 

P.S. Habar n-am cine a câștigat :)) Am plecat mai repede ca trebuia să ajung în Brno   ( schimbul 3).