Cum să faci rost de un Job!


Pentru unii e greu, pentru alții e foarte greu. Mai există totuși o altă categorie: cei care fac rost de un job ușor! Se zice că norocul ți-l faci singur. Se mai zice și că norocul ține cu cei buni (asta o știu din fotbal). În cazul meu cred că a fost/este puțin din toate. 
pym.org.nz

Dacă chiar vrei să fi unul dintre cei pentru care găsirea unui job este simplu și ușor atunci te sfătuiesc să faci o facultate care are deschidere pe piața muncii, ca de exemplu informatică/IT. Știu că la vârsta alegerii unei facultăți te gândești la ceva lejer, care să nu te obosească prea tare. Gândești prost dacă faci asta. Ți-o zis din experință. Eu am terminat Relații Internaționale și Studii Europene. La momentul respectiv mi s-a părut ceva foarte tare și chiar a fost pentru că mi-a plăcut ce am învățat acolo. Dar problema a fost după ce am terminat masterul... În cazul meu s-au aflat majoritatea colegilor mei. Nu știu câți dintre ei lucrează în domeniu, dar cred că-i pot număra pe degete. În fine idee e că trebuie să gândești în perspectivă. Termini o facultate, un master, apoi ce faci? Ce șanse de a găsi un job îți oferă diploma/diplomele respective? 

Facultatea pe care am terminat-o nu oferă prea multe șanse de a munci în domeniu așa că a trebuit să m[ reorientezi. Eu zic că ăsta e un factor esențial atunci când îți cauți un job. Evident, așa am făcut și eu: m-am orientat. 

Pot să zic că un impact major asupra mea a fost Ghidul carierei tale a lui Ștefan Murgeanu. Am fost la un târg de joburi în Sibiu și am primit-o acolo. Vă zic că nu am mai lasat-o din mână până nu am terminat de citit. M-a motivat extraordinar de mult și m-a făcut să gândesc altfel, mai positiv și mai optimist. Am scris despre ea aici!

Primul și foarte important este CV-ul! Am prieteni, foști colegi de liceu, de facultate care se plângeau că e greu să faci un CV. Nu e greu deloc. Caută pe Google joburi similiare și vezi cerințele. Poți adapta, să nu zic copia cerințele de acolo și le poți pune liniștit la categoria aptitudini și competențe dar cu condiția să nu minți. Extragi doar ce crezi că te caracterizează și te reprezintă. Știu că e greu pentru proaspăți absolvenți să-și întocmească un CV în care la secțiunea experiență nu apare nimic. Primul lucru care contează pentru angajator e experiența. Dar cum să ai experiență dacă tocmai ai terminat o facultate? Da, știu! Și eu la rândul meu m-am confruntat cu problema asta. Cum pot să am experiență dacă în timpul facultății am fost student silitor, nu lipseam de la cursuri? Eu mi-am dat seama de asta abia la primul interviu. Îmi amintesc destul de bine. A fost pentru o companie de asigurări. I-am zis interviatorului că nu am experiență și să încă sunt la facultate. Eram în anul 3, ultimul (Sistemul Bologna). Nu eram sigur că vreau acel post. Am arătat asta și cred că a contat mult. Urma să primesc un telefon... Nu l-am mai primit. Nici măcat să știu că am fost respins, nimic. Nu am făcut o impresie prea bună, dar m-am lăudat că am fost la un interviu. 

Apoi am încercat să completez secțiunea Experiență din CV. După câteva luni, o colegă m-a întrebat dacă nu vreau să fac ceva part-time. Dacă vă aduceți aminte în toamna lui 2007 a început nebunia cu pensile private. Despre asta era vorba. M-am gândit că o să arate bine în CV, broker pensii private. Am făcut treaba asta vreo câteva luni. Nu am reușit mari performanțe dar a contat experiența. A fost primul meu job. În sfârșit reușisem să am ceva experiență în CV. 

În vacanța care a urmat, cea din 2008 urma să completez secțiunea câmpului muncii cu o experiență în SUA. Am plecat prin programul Work & Travel in USA cu un coleg de facultate care mai fusese cu un an în urmă. A fost cea mai importantă experiență a mea de până atunci. Atunci mi-am zis că pot să fac orice și oriunde (ca o paralelă - acum sunt în Cehia :D). În fine, până când am temriant masterul am mai adăugat câteva experiențe profesionale neimportante dar care au contat. 

Am terminat masterul și nu găseam niciun loc de muncă în țară. Apoi am început să caut afară. Am început cu Dubai și am temrinat cu Cehia. Mi-a fost ușor să caut joburi. Să vă zic cum mi-a venit ideea de a pleca în Dubai. Mă uitam la un meci de fotbal din Italia, AC Milan cu o altă echipă pe care nu mi-o mai aduc aminte. Am văzut pe tricourile milanezilor Fly Emirates... Am intrat pe google - fly emirates - careers. Așa a început! Cum auzeam de un nume de companie multinațională, mă duceam pe site-ul companiei respetive, secțiunea careers/jobs. 

Am aplicat la foarte multe joburi ale unor companii multinaționale. Nu m-am lăsat până nu am ajuns la una. Culmea sau noroc, am ajuns la una la care am aplicat înainte să am mania aplicărilor. Mi-am făcut un CV în 2010, când am terminat masterul pe NetMedia Jobs. În primele lui am fost sunat pentru vreo 3 interviuri, dar fără noroc. Am primit însă un telefon după un de zile - că mi-au găsit CV-ul în data de baze și că ar vrea să facă un interviu cu mine. Eram mult mai pregătit. Aveam experiența interviurilor și i-am cam impresionat pe interviatori. Într-o săptămână am fost în Brno. 

Nu ai cum să găsești un job dacă aplici constant și te pregătești pentru interviuri. De ex. eu dacă nu aș avea un job în momentul de față, aș aplica în fiecare zi la cel puțin 3, 4 joburi. Aria de selecție trebuie să fie cât mai mare. Sunt sute de firme, companii care caută personal. 

Un lucru foarte folositor e să-ți faci conturi pe site-urile agențiilor de recrutare și să le verifici constant. 

O să revin cu un articol cu link-uri unde puteți aplica pentru joburi.