Era mai bine în comunism decât acum?

Mi se pare mie sau simpatizanții comunismului sunt din ce în ce mai mulți? 


foto: evz.ro
Nu știu cum se trăia în comunism în adevăratul sens al cuvântului pentru că la Revoluție abia împlinisem 3 ani. Cea mai veche amintire pe care o am, e asta: eram cu un unchi de-al meu în oraș (Mediaș) într-un taxi într-o zi foarte caldă de vară. Eram prin centru, aveam niște pantaloni scurți de culoarea ocru deschis și cămașă la fel. Abia ajungeam cu picioarele până la marginea scaunului din spatele mașinii. Mă tot uitam cum se schimbă umbra care bătea prin geam pe picioarele mele. Asta e cea mai veche amintire a mea. Nu știu câți ani aveam dar nu cred că mai mult de 3, 4. Mai știu că-mi plăcea foarte mult jeleul. Era într-un borcănaș de-ălă de sana. Sana nu-mi plăcea...

foto: amintirifrumoase.ro
Cam atât pot să zic eu despre comunism din ce am trăit. Nu pot să zic cât de bine sau cât de rău era pentru că nu am trăit propriu-zis în comunism. 

Totul a plecat de la articolul ăsta - i-aș fi dat copy/paste titlului dacă nu ar fi fost scris cu majucule. Să fiu mai exact, a pornit de la comentariile din subsolul articolului. Nu m-am mirat când am citit că unii mai tânjesc încă după comunism deși nu l-au trăit și nici n-au idee cum e să trăiești în comunism. E un comentariu acolo, trecând peste felul în care e scris, conform căruia în comunism era mai bine:
frate...... in comunism era mai bine pt k toata lumea avea casa si job... acum nu-tzi mai da nimeni nimic... ok pe vremea comunismului se gaseau mai greu unele chestii... dar acum e mai bine... ca-s supermarketurile pline da tu n-ai bani sa iei nimik... in comunism n-a fost asa rau doar ultimii ani au fost mai naspa...
Așa e învățat românul, să i se dea! Nici atunci nu-ți dădea nimeni nimic. Statul era un fel de angajator care îți asigura cazare și masă în schimbul serviciilor tale. Ți se oferea un loc de muncă de la 16 ani. Nu se punea preț prea mare pe dezvoltarea competențelor intelectuale. Dacă vreți, un fel de statul te vrea prost. Acum e la fel pentru că care ne conduc poartă haine comuniste - toți provin din comunism și toți au fost educați în comunism. Diferența e că atunci statul te voia doar prost, acum statul nu doar că te vrea prost dar mai și profită de tine. Puterea e în mâinile cetățenilor care și dacă și-ar da seama de asta, nu ar știi ce să facă cu ea și nici nu ar avea prea multe opțiuni. Nu prea există politicieni competenți care să urmărească altceva decât interesele personale. 

În România de azi, se descurcă doar cei cărora li se învârt rotițele din cap, restul așteaptă să li se dea pentru că așa au fost învătați părinții lor care au trăit în comunism. Cum poți tu să zici că era mai bine în comunism când tu te-ai născut după 90? Cum? Nici măcar nu știi cum se trăia pe vremea aia și faci afirmații de genul celei de mai sus. Că ai auzit de la părinții tăi că aveau servici, casă și masă, e cu totul altceva. Nu fă afirmații de genul ăsta bazându-te pe poveștile părinților. Serviciu poți avea și acum ca și atunci. Diferența o fac competențele și gradul tău de pregătire, ceea ce mi se pare normal.

Un comentariu care trebuie luat în considerare e ăsta: 
o mica precizare: eram mic dar pentru mine si la varsta aia percepeam totul ca o perioada groaznica in care muream de foame si tin minte ca faceam lectiile la un bec legat la bateria de la masina si la o lampa cu gaz, cand se oprea curentul seara. Eu am fost unul dintre copiii selectatii sa-i dea flori lui ceausescu cand i-am intampinat , de fapt baietii ii dadeau ei si fetele lui ,ne-au dus cu un aro de la securitate , dar nici vorba sa ne tina in carantina zile in sir, s-au uitat care e imbracat curat si orodonat in pionier si dupa aspectul fizic , atata tot, eu m-am bucurat ca am scapat de scoala in ziua aia.
Băiatul ăsta, Raphael e de luat în seamă (nu din prisma scrisului ci) pentru că este unul care a trăit vremurile respective pe pielea lui. Tind să-l cred pe el nu pe cel care a postat comentariul de mai sus. 

Alt comentariu:
februarie 1989 datoria externă a țării - 0.00
martie 2013 datoria externă a țării - 101 miliarde euro
bravo! fiecare din voi datorează la moment 5 406 euro
Păi bă fratemeleu care ești, asta a fost greșeala fatală a Ceaușecului! Dacă nu încerca el să aducă datoria externă a (Republicii Secialiste) României la zero, astăzi își sărbătorea ziua de naștere. De când a luat decizia de a se scăpa de datoria externă a început și declinul țării. Atunci au început raționalizările. Satisfaci creditorul cu prețul înfometării populației. În caz că nu știați, Sudul României și nordul Bulgariei erau grânarele URSS-ului. Se transportau masiv vagoane pline cu cereale către Mama Rusie. O țară fără datorii externe reprezintă o țară fără interes. Ce țară din lumea asta nu are datorii externe? Ultimele 5 e normal să nu se ia în calcul, nu?  Uitați-va care sunt cele mai datornice state din lume! Cel care a lăsat comentariul a mai primit și 5 Like-uri pentru asta - suntem praf și comentăm în necunoștință de cauză! 

foto: fb.com

Mai are rost să citesc alte comentarii?

Câte despre prezent, 2014, nu pot să zic decât că politicienii și-au batut joc, nu de munca lui Ceaușescu, ci de munca părinților și bunicilor noștri. 

Mai jos aveți un documentar fabulos să mă exprim în nota obișnuită a jurnalismului românesc actual: