Campionatul Mondial al Minorităților


Sâmbătă, 20 iunie 2015 va avea loc cea de-a 17-a ediția a Campionatului Mondial al Minorităților din Republica Cehă (Turnaj Tolerance - Turneul Toleranței) organizat de Senatul Republicii Cehe și Clubul Sportiv al Armatei, Dukla. România participă pentru a doua oară la acest turneu după cel din ediția precedentă atunci când am ocupat locul 26 în clasamentul final. 

O echipă neexperiemntată încropită chiar înaintea turneului. Cu unii dintre jucători am făcut cunoștiință abia cu o zi înainte de turneu așa că mari speranțe nu prea aveam. Am reușit doar o singură victorie din 7 partide. Sorții ne-au ales și o grupă destul de tare. Moldova, Vietnam, Nigeria și Uruguay pentru supremație în grupă în timp ce echipe precum Ghana, România sau Libia ne-am bătut pentru o poziție finală cât mai bună în clasament. Parcursul formației noastre la ediția de anul trecut este următorul:

Nigeria 4-0 România
România 0-1 Magistratura CZ
România 0-3 Uruguay
România 0-2 Moldova
Vietnam 5-0 România
România 2-1 Libia
Ghana 3-0 România

Clasament:

1. Moldova* 18p
2. Nigeria 17p
3. Vietnam 14
4. Uruguay 13p
5. Ghana 7p
6. Magistratura CZ 4p
7. România 3p
8. Libia 1p

Moldova a obținut primul loc după ce au contestat dreptul de joc al unuia dintre jucătorii vietnamezi care era profesionist - Vietnam a încălcat astfel regulamentul și a pierdut meciul cu Moldova cu scorul de 3-0. 


În sferturile de finală s-au calificat Moldova și Nigeria. Mai jos aveți desfășurarea meciurilor din fazele superioare ale competiției:

Sferturile de finală:
Bulgaria 2-1 Nigeria
Ucraina 2-0 Polonia
Rusia 2-1 Moldova
Rromii 2-4 Neratovice (Cehia)

Semifinale:
Bulgaria 4-0 Ucraina
Rusia 1-0 Neratovice (Cehia)

Finala pentru locul 3:
Ucraina 7-1 Neratovice

Finala:
Rusia 0-2 Bulgaria

La ediția din acest an, România face parte din Grupa B alături de Rusia, Ghana, Togo, Slovacia, Arabia Saudită și Yemen. Grupele complete:

Rusia este cap de serie și are prima șansă la calificare. Este finalista de anul trecut și cel mai probabil acum vor să câștige competiția (ca un fel de revanșă). Parcursul Rusiei de anul trecut: 

RUSSIA:

Ecuador 1-2 Rusia
Rusia 1-0 Palestina
Rusia 0-0 Slovacia
Rusia 1-0 Mexic
Bulgaria 3-0 Rusia
Rusia 0-0 Senegal

Au terminat pe locul 2 în Grupa A cu 11 puncte, în spatele Bulgariei care a terminat această rundă cu 16 puncte (5 victorii și un egal) (3 victorii, două egaluri și o înfrângere cu un golaveraj de patru goluri marcate și patru primite. Loc final: 2

Cu ghanezii am jucat și anul trecut. Atunci ne-au bătut cu 3-0, iar acum căutăm revanșa.  Echipa lor e una solidă cu jucători foarte rapizi care aleargă mult. Sunt destul de greu de bătut. Parcursul Ghanei anul trecut este următorul:

GHANA

Ghana 2-0 Uruguay
Nigeria 0-0 Ghana
Libia 0-1 Ghana
Ghana 0-1 Moldova
Magistratura CZ 0-3 Ghana
Ghana 0-2 Vietnam
Ghana 3-0 Romania

Au terminat pe locul 5 în grupa C cu  7 puncte (3 victorii, un egal, 3 înfrângeri, și golaveraj de 7-5). Loc final: 10

La prima vedere, Togo pare o echipă destul de accesibilă dar la capitolul experiență stau mult mai bine decât noi. Dacă țin cont de parcursul lor de anul trecut, aș da ca favorită formația noastră:

TOGO

Iordania 2-0 Togo
Rroma 3-0 Togo
Togo 3-1 Liban
Polonia 2-0 Togo
Franta 1-2 Togo
Togo 0-1 Macedonia

Au terminat pe locul 5 în grup D cu 6 puncte (două victorii, niciun egal și 4 înfrângeri, golaveraj 5-9). Loc final: 20

Pe slovaci îi cunosc cel mai bine. Am jucat deja cu ei de câteva ori. Ca și valoare sunt peste noi dar n-aș cataloga supriză o victorie împotriva lor. Mai jos aveți un rezumat al unui meci amical România - Slovacia. Noi am marcat de 6 ori dar ei ne-au dat 11...


Din punctul meu de vedere, portarul lor e printre cei mai buni de la acest turneu. Cum s-au descurcat slovacii la turneul precedent:

SLOVACIA

Slovacia 0-2 Bulgaria
Senegal 0-0 Slovacia
Slovacia 3-0 Ecuador
Rusia 0-0 Slovacia
Mexic 1-2 Slovacia
Slovacia 0-2 Palestina


Au temrinat pe locul 4 în grupa A cu 8 puncte (două victorii, două egaluri și două înfrângeri; golaveraj 5-5). Loc final: 17

Despre Arabia Saudită nu știu nimic. Cred că sunt la prima participare. Sper să nu fie surpriza grupei. Oricum, nicio echipă nu e de subestimat indiferent de nume. 

Yemenul este clar echipă de bătut. Este echipa împotriva căruia ne-am putea îmbunătății categoria de goluri marcate. Toate astea dacă ne uităm la evoluția lor de anul trecut. Pentru ediția din acest an, echipa ar putea suferi schimbări majore, așa că nu trebuie nici ei subestimați. Anul trecut au fost cea mai slabă echipă, singurii care nu au reușit să obțină nici măcar un punct. Evident, cea mai proastă defensivă... La goluri marcate, ne-au făcut. Au dat 3, noi abia două!

YEMEN

Neratovice CZ 5-0 Yemen
Yemen 0-4 Namibia
Ucraina 8-0 Yemen
Yemen 4-0 Armenia
Yemen 1-5 Ungaria
Siria 8-0 Yemen
Ceska Televize 3-1 Yemen


Au terminat ultimul loc în grupa B, 8, cu niciun punct (7 înfrângeri din 7 aprtide). Golaverajul: 3-37. Loc final: 30

Clasamentul celor 4 grupe la ediția din 2014:

La ediția de anul trecut au participat 30 de echipe. Numărul jucătorilor care au jucat la acea ediție se ridică la 419. S-au jucat 106 meciuri dintre care 98 în grupe. S-au marcat 212 goluri - cel mai bun marcator a fost un jucător al echipei Neratovice (Cehia) cu 13 reușite. S-au arătat 13 cartonașe galbene și unul roșu.